Škratova filmska šola

novice

urnik

Sodeluj, ustvarjaj, spreminjaj: Od snemanja do pisanja o filmu in videuV letošnji ediciji Škratove filmske šole smo pripravili kar nekaj velikih novosti. Ne le da smo pod taktirko Tita Podobnika oblikovali čisto novo, razširjeno spletno stran, po idejni zasnovi Andreja Tomažina, ki se nam je tudi letos predstavil v predavateljski vlogi, smo v Škratovo filmsko šolo vključili čisto novo sekcijo Odprti video. Slednjo bi lahko označili kot reprezentativno za letošnjo osrednjo prevpraševano temo, ki film in filmski dispozitiv postavlja v kontekst digitalnega, predvsem pa v t.i. digitalni način produkcije.

 

Naš topos je vsekakor širok, a tega ne gre jemati kot slabost, prej kot izziv. Navsezadnje gre za izjemno aktualno tematiko, ki vključuje široko paleto fenomenov, katerih pomeni vsekakor igrajo zanimivo igro v širšem družbeno-političnem, kulturnem polju. 

 

Na sledi izjemne širine osrednje tematike se lahko udeležujete pisane palete aktivnosti, ki jih za vas pripravljamo prostovoljci. Obiskujete lahko t.i. teoretski cikel, ki vključuje raznovrstna predavanja – septembra začnemo z novim predavateljskim ciklom, z novimi izjemno zanimivimi naslovi, posnetke že izvedenih predavanj predavateljev Matica Majcna, Andreja Pezlja in Andreja Tomažina si lahko poslušate na naši spletni strani, pri čemer so slednji za vas pripravili tudi izhodišča za vaše pisanje in nadaljnji samostojni študij obravnavanih tematik.

 

Z vašimi posnetki lahko sodelujete v že omenjeni sekciji Odprti video, če pa vas bolj kot kreiranje lastne avdiovizualne govorice zanima pisanje o filmu in videu, se lahko udeležite celoletne delavnice pisanja o filmu. Vaša besedila bomo po predhodni spletni korespondenci objavili v novem zborniku Škratove filmske šole  (lanski je dosegljiv v Škratovi čitalnici in v nekaterih večjih slovenskih knjižnicah, prebirate ga lahko tudi v spletni obliki).

 

Seveda vljudno vabljeni, da se udeležujete tudi naših delavnic. Delavnico Odprti video smo že izvedli (fotografije s prizorišča prihajajo v kratkem), sledile bodo še tri, ki se bodo osredinjale na filmsko pisanje. Zanimale nas bodo nove forme, novi prijemi, sama performativnost pisanja o filmu in videu. Kaj je to sploh pisanje o filmu? Kaj je to filmska kritika? Zakaj sploh pisati o filmu? Kakšne so implikacije in konsekvence filmske kritike....

 

Še posebno aktivni bomo meseca septembra, saj bo filmskih škratov povsod polno. Poleg dveh predavanj v Knjižnici Šiška – sodelovanje s knjižnico je ena od letošnjih projektnih novosti – se torej obetajo še nove delavnice – novo druženje, na katerih bomo vsekakor združevali prijetno s koristnim.

 

Seveda več podrobnosti o vsem še sledi, zato nas le spremljate. Ali še bolje. Naj se vaše prebiranje prelevi v moto Škratove filmske šole 2011:

 

»Sodeluj, ustvarjaj, spreminjaj!«