Škratova filmska šola

novice

urnik

Četrta učna ura: izhodišča in kratek povzetek predavanja Katje ČičigojNa tako rekoč mitsko številko, številko trinajst, se nam je v septembru predstavila Katja Čičigoj, naša stara znanka Škratove filmske šole. Katja je namreč pred dvema letoma našo neformalno izobraževalno platformo tudi otvorila, naslednje leto pa se nam je predstavila s predavanjem, v katerem je med drugim tematizirala kontinuum Zahod/Drugi/globalna popularna kultura/revščina.

Tokrat je Katja v teoretsko osišče postavila izjemno aktualno topiko prevpraševanja 3D filma, in sicer na primeru Pine Wima Wendersa, pri čemer je svoje predavanje pričela s prevpraševanjem statusa samega 3D filma. Na tej sledi jo je zanimala umetniškost oziroma (ne)umetniškost 3D filma, v nadaljevanju pa je dano začetno izhodišče razvijala v smer analize označevalnih učinkov, ki jih sproža pričujoča vizualna tehnologija. Zato, da bi pričujoče označevalne principe kontekstualizirala, je Katja Čičigoj aplicirala teoretske zastavke Christiana Metza, svoje teze pa je torej razvijala na študiji primera Pine Wima Wendersa.

Po končanem predavanju se je razvnela zanimiva debata o morebitnih emancipatornih potencialih 3D (filmske) tehnologije. Ta se je med drugim osredotočila na vprašanje telesnosti, pa tudi na vprašanje potujitvenega učinka, ki bi kot tak lahko imel zmožnost vzpostaviti t.i. premestitveno rabo 3D tehologije, rezultirajoč v morebitni razvezi 3D filma od njegove tendence po mimesisu realnosti, ki pa mu jo seveda pripisuje industrija spektakla.

Prav tako so se udeleženke in udeleženci, skupaj s predavateljico, spraševali, kaj bi na Wendersovo reprezentacijo porekla Pina Bausch...

 

Sicer pa je Katja Čičigoj za vas pripravila kar nekaj zanimivih izhodišč:

 

-Avantgardni 3D film (domišljiski esej)

-Telesnost in 3D tehnologija v filmu: med prezenco in reprezentacijo

-(Ne)gibalna dispozitiva: ples in film, plesni film in družbeni kontekst (ne)gibanja

-3D dispozitiv: specifični način identifikacije gledalca in/ali afektivno učinkovanje filma

 

Vljudno vabljeni k sodelovanju z vašimi razmisleki in prispevki. V kratkem sledi še posnetek predavanja in pa seveda posnete fotografije.

 

Ob tem pa naj le še izkoristimo priložnost ter vas povabimo na nova predavanja Škratove filmske šole. Več o njihovih vsebinah si lahko preberete na naši spletni strani. Vljudno vabljeni k sodelovanju!