Škratova filmska šola

novice

urnik

1. Učna ura: izhodišča Andreja Tomažina za celoletno delavnico pisanja o filmu in novih medijihAndrej Tomažin je za vas pripravil izhodišča, ki vam lahko služijo kot pomoč pri raziskovanju in pisanju vaših prispevkov v okviru celoletne delavnice pisanja o filmu in novih medijih. Vaša besedila, ki so lahko različne dolžine, od 4000 do 12.000 znakov s presledki, bomo po predhodni korespondenci objavili v novem zborniku Škratove filmske šole. Zbornika iz leta 2010 in 2011 sta na volji v Škratovi čitalnici oziroma v vseh večjih knjižnicah, prebirate pa jih lahko tudi na spletu: http://www.ljudmila.org/anarhiv/filmska/ in na http://fimuthe.org/sfs/post.php?pid=36.
 
Andrejeva izhodišča:
 
1. Izhodišče za pisanje eseja: distribuirana mreža skozi prizmo posthumanizma.
 
2. Nadzor znotraj (decentraliziranih in distribuiranih) mrež; je prihodnost v ne-človeških ali, na drugi strani, v vse-preveč-človeških "rokah"? (Raiford Guins, Nikolas Rose, Bruno Latour itn.). Razmišljajte o vprašanju samocenzure ali "cenzure" mreže same.
 
3. Računalniške igre se tekom svojega razvoja (že po izidu) posodabljajo s pomočjo ti. patchev, bugfixov itn., prav tako pa jih lahko s ti. modi posodabljajo tudi uporabniki sami. Z njihovo pomočjo se "originalna koda" dostikrat zabriše in nemalokrat se pojavijo vprašanja avtorstva, tako denimo na mreži vseh mrež - internetu - ali zgolj na (manj obširni) mreži ustvarjalec - (aktivni - v smislu kodiranja) uporabnik. Problematizirajte vprašanje avtorstva skozi opisano.