Škratova filmska šola

novice

urnik

The revolution will not be on youtube (emapho): spletni video strežniki, avtorstvo in mehanizmi regulacije

Poslušaj predavanje(trajanje: 53:58):Andrej Tomažin | 10 / 5 / 2011 | Knjižnica Šiška | 19:30


Ali je spletnim video strežnikom uspelo povezati ustvarjalce v takšnem obsegu, da je njihova skupna ustvarjalna sila prešla pojmovanje avtorja, o čemer je govoril že Michel Foucault? Tretje predavanje Škratove filmske šole 2011 se ukvarja s spletnimi video strežniki (ang. video-sharing websites/video sharing platforms), v največjem obsegu s stranjo www.youtube.com, ki je s svojo razširjenostjo in gledanostjo tudi najbolj zanimiva za raziskovanje. Kakšno je stanje avtorstva v digitalnem medmrežju in ali postaja tehnologija prenosnih kamer tehnologija s svojo lastno emancipacijsko močjo? Kakšna je njena moč nadzorovanja in kako razumeti njene regulacijske mehanizme? Leta 1970 je Gil Scott Heron dejal: The revolution will not be televised. Pod posnetkom pesmi (http://www.youtube.com/watch?v=BS3QOtbW4m0) je pred štirimi meseci uporabnik emapho zapisal naslednje besede: »The revolution will not be on youtube«, s čimer je ciljal na novi val ljudskih vstaj v arabskem svetu, ki so bile mnogokrat (in so še vedno) označene kot internetne revolucije.

 

Seznam literature:

 

Marina GRŽINIĆ, 1997: Rekonstruirana fikcija. Ljubljana: Študentska založba.

Evgeny MOROZOV, 2011: The Net Delusion: The Dark Side of Internet Freedom. New York: PublicAffairs.

Bernard STIEGLER, 2010. The Carnival of the New Screen: From Hegemony to Isonomy. The Youtube Reader. Ur. Pelle Snickars in Patrick Vonderau. Stockholm: National Library of Sweden. (40-59)

Richard GRUSIN, 2010. YouTube at the End of New Media. The Youtube Reader. Ur. Pelle Snickars in Patrick Vonderau. Stockholm: National Library of Sweden. (60-67)

Marshall MCLUHAN, 2005: The Medium is the Massage. Berkeley: Gingko Press.

Henry JENKINS, 2008: Convergence Culture. Where Old and New Media Collide. New York: NYU Press.

Michel FOUCAULT, 1977. What is an Author? Language, Counter-memory, Practice.Ur. Donald F. Bouchard. New York: Cornell University Press.

 

Andrej Tomažin je študent Filozofske fakultete. Zanima se za literaturo, film in glasbo. Kulturni publicist, med drugim sodelavec Radia Študent.