Škratova filmska šola

novice

urnik

Onkraj podob spektakla: kritika institucij v dokumentarnem filmuDare Pejić | 9 / 6 / 2010 | Klub SOT 24, 5 | 18:00


 

Fotografija psihiatrične bolnišnice, tovarne ali zapora prav malo pove o dejanskosti odnosov v teh ustanovah, se pravi je za dokumentarni film to tema brez vsebinske zgodbe. Podobno je o fotografski 'reprodukciji dejanskosti' razmišljal Bertolt Brecht na začetku prejšnjega stoletja o fotografijah Kruppovih in AEG tovarn. Ne gre več za preprosto reprodukcijo dejanskosti, saj naj bi prava dejanskost pobegnila v funkcionalnost. Gola podoba tovarne, kot primer funkcionalizacije človeških odnosov, o dejanskosti odnosov molči in da bi jih lahko razumeli je po Brechtu potrebno nekaj »zgraditi«, nekaj »umetnega, skonstruiranega«. Ob pregledu odlomkov iz izbranih dokumentarcev se bomo torej spraševali o zmožnostih kritike institucij na filmu.

Viri in literatura:

Louis Althusser, 2000. Izbrani spisi. Ljubljana: *cf.

Walter Benjamin, 1998. Mala zgodovina fotografije. [1931]. Izbrani spisi. Ljubljana: Studia Humanitatis.

Walter Benjamin, 1998. Umetnina v času, ko jo je mogoče tehnično reproducirati [1936-1939]. Izbrani spisi. Ljubljana: Studia Humanitatis.

Rayomond et Sabouraud Frédéric Depardon, 1993. Depardon/Cinema. Paris: Cahiers du Cinéma, Ministére des Affaires Étrangères.

Dare Pejić, podiplomski študent sociologije kulture, sodelavec RŠ in revije Ekran.